Montajul mochetei si al linoleumului

Pentru a avea un aspect estetic placut, atunci cand alegem mocheta sau linoleum ca tip de pardoseala, trebuie sa stim ca montajul acestora trebuie sa fie realizat corect, urmand procedurile specifice acestei operatiuni. Metodele de montare ale mochetei si linoleumului sunt relativ asemanatoare. Daca dorim sa realizam aceste operatiuni singuri, trebuie urmati pasii esentiali care sa conduca la realizarea unui montaj corect de linoleum si de mocheta.

Ustensilele necesare pentru montarea mochetei si a linoleumului sunt: adeziv sau banda adeziva cu dubla lipire, cutter sau o foarfeca ascutita, linear metalic, spaclu zimtat, rola pentru intinderea mochetei.

Primul pas pentru montarea mochetei sau a linoleumului este pregatirea sapei sau a substratului de aplicare care trebuie sa fie cat mai plan si mai curat. In cazul in care doriti aplicarea unei mochete sau linoleum peste beton, lemn, gresie sau oricare alt material rigid, este necesar sa aplicati o amorsa si apoi sapa. Ideal este ca suprafata solului sa fie plana, fara denivelari.

Dupa ce sapa s-a intarit, suprafata trebuie curatata si slefuita, dupa care urmeaza lipirea adezivului. Pentru o pardoseala de calitate, materialele de acoperire trebuie sa stea cel putin o zi in camera in care urmeaza sa fie montate. Adezivii trebuie aplicati pe suprafata sapei, pe margini sau pe toata aria de acoperire.

Urmatorul pas este aplicarea mochetei sau a linoleumului. Mocheta se intinde cat mai bine cu ajutorul rolei pentru mocheta dinspre centrul camerei inspre pereti. Trebuie sa avem grija ca aceasta sa fie bine intinsa si sa nu formeze cute. Linoleumul necesita mai multa atentie pentru a nu prinde goluri de aer.

Finisarea este ultima etapa pentru o montare de mocheta sau linoleum. Acum se elimina surplusul de material la imbinarea cu peretele. Se indoaie mocheta sau linoleumul care este in plus si se taie cu cutterul. Pentru imbinarea marginilor, la mocheta este suficienta o simpla alaturare a portiunilor componente, in timp ce la linoleum se poate apela la metode speciale precum sudura la cald sau la rece, care confera continuitate suprafetei. Aceste proceduri trebuie executate numai de specialisti.

In cazul in care mocheta sau linoleumul acopera intreaga suprafata a incaperii, se poate opta pentru plinta. Plintele au rol ornamental, dar si de a ascunde marginile inestetice, prevenind destramarea sau dezlipirea. O plinta pentru mocheta poate sa fie integral din plastic sau metal, dar mai exista si varianta in care putem alege o plinta care ne permite sa pozitionam pe ea o fasie de mocheta. Plintele pot fi aplicate la baza peretului sau la cativa centimetri de pardoseala, fiind elastice sau semielastice. Plintele elastice pot fi indoite la colt, iar cele semielastice trebuie taiate conform dimensiunilor necesare.

Montarea mochetei sau a linoleumului nu este o treaba usoara si orice greseala poate fi usor de observat. De aceea, un montaj de mocheta sau linoleum necesita multa atentie si munca. Atat mocheta, cat si linoleumul sunt pardoseli cu numeroase avantaje si proprietati. Mocheta are calitati termoizolante si fonoabsorbante, este rezistenta la uzura, antistatica si isi mentine in timp culoarea sa initiala. Linoleumul are o buna comportare la murdarie si uzura sau la actiunea agentilor chimici, fiind usor de intretinut.