Parchet masiv sau parchet stratificat?

Alegerea pardoselii in cazul unei amenajari interioare se poate dovedi dificila deoarece nu exista foarte multe optiuni. Majoritatea persoanelor care iubesc stilul clasic si elegant se vor indrepta spre parchet. Atunci cand alegem tipul de parchet pentru casa, exista mai multi factori pe care trebuie sa ii luam in considerare precum arhitectura casei, stilul in care este mobilata casa si personalitatea fiecarei persoane.

O persoana careia ii place stilul clasic, antic va alege un tip de parchet masiv, altele se vor indrepta spre parchetul stratificat. Ambele tipuri de parchet au avantaje si dezavantaje, iar alegerea lui depinde de ceea ce ne dorim sa obtinem de la incaperea in care este montat.

Parchetul masiv sau solid adauga un plus de caldura spatiilor in care este montat, nu are varsta si este obtinut din diverse esente (parchet masiv stejar, parchet masiv fag, parchet din lemn masiv), astfel incat se poate monta intr-o varietate de structuri si modele care sa reflecte personalitatea fiecaruia dintre noi.

Parchetul masiv are o durata de viata foarte mare, este dur si protejat impotriva uzurii. Pe langa durabilitate, acest tip de parchet are o rezistenta mare la abraziune, precum si duritate si elasticitate crescute. Parchetul masiv este un bun izolator termic, pardoseala fiind calduroasa iarna si racoroasa pe timpul verii. Poate fi slefuit de mai multe ori, de fiecare data aratand ca nou. Ii putem schimba nuanta cand dorim, in functie de zugraveala camerei.

Parchetul solid prezinta si cateva dezavantaje printre care: timpul de montaj parchet masiv este destul de mare, slefuirea si finisarea dureaza de asemenea destul de mult, se zgarie usor iar intretinerea lui este costisitoare. Totodata, este apreciat datorita pretului foarte bun si datorita faptului ca reprezinta o pardoseala clasica si eleganta.

Parchetul stratificat este un produs foarte rezistent format din mai multe straturi din lemn natural. Cel mai raspandit si folosit este parchetul triplustratificat. Are un strat superior, strat intermediar si un strat inferior. Stratul de baza poate fi din orice esenta lemnoasa, traditionala sau exotica. Durata de viata a unui parchet triplustratificat este de cel putin 25 de ani.

Parchetul triplustratificat se poate lacui, slefui sau inlocui foarte usor. Este rezistent la zgarieturi si razele ultraviolet, este usor de intretinut si economic. De asemenea, parchetul triplustratificat este un bun izolator termic si fonic, dar puterea de izolare este mai mica decat in cazul parchetului masiv. Are stabilitate la dilatare sau deformare. Un avantaj deosebit pe care parchetul triplustratificat il are fata de parchetul masiv este ca poate fi folosit la incalzirea prin pardoseala.

Montajul unui astfel de parchet se face foarte usor, prin sistem clic. Datorita grosimii si stabilitatii, parchetul stratificat poate fi montat pe orice suport.

In concluzie, ambele tipuri de parchet, parchet masiv sau parchet stratificat prezinta avantaje si dezavantaje, important este ca atunci cand le alegem sa tinem cont de caracteristicile incaperii in care sunt montate si de stilul nostru. Atat parchetul masiv, cat si parchetul stratificat imbina functionalitatea si calitatea si sunt dedicate persoanelor care vor sa creeze ambiente calduroase.