Intretinerea gazonului cu iarba artificiala

Orice teren de fotbal, indiferent de tipul lui, necesita o intretinere a gazonului constanta pe tot parcursul anului, pentru a nu-si pierde calitatile. Un gazon cu iarba artificiala trebuie mentinut pentru a-si pastra caracteristicile cele mai bune pentru joc.

Suprafata de gazon trebuie sa isi mentina frumusetea, starea optima de joc si siguranta terenului prin mentenanta regulata. In caz contrar, isi va pierde aceste calitati, creand disconfort jucatorului de fotbal. Un teren de fotbal sintetic presupune investitii si costuri de intretinere mai mici in timp decat gazonul natural. Iarba artificiala are o durata de viata mai mare decat iarba naturala, mai ales daca este intretinuta in mod corect. De aceea, este bine sa tii cont de sfaturile de ingrijire a gazonului daca vrei sa beneficiezi de performante optime pe o durata mai mare de timp.

Mentenanta gazonului sintetic

Mentenanta gazonului sintetic este necesara deoarece asigura calitatea jocului, longevitatea terenului de fotbal, siguranta, estetica terenului. Pe langa toate acestea, daca un teren artificial de fotbal este intretinut asa cum trebuie, clientul isi va amortiza mult mai repede investitia facuta in gazonul sintetic si va avea la randul lui clienti multumiti.

Pentru ingrijirea unui gazon cu iarba artificiala este necesar sa se consulte firma care a efectuat montajul deoarece fiecare gazon are particularitatile sale de care trebuie sa se tina cont atunci cand se efectueaza intretinerea sa. Mentenanta gazonului artificial prelungeste durata de viata a acestuia.

Intretinerea saptamanala a gazonului consta in indepartarea resturilor aduse de vant pe suprafata de joc cu o perie pentru gazon sintetic. Perierea regulata contribuie la nivelarea suprafetei, uniformizarea terenului, prevenirea indoirii sau inclinarii firului de iarba. Iarba sintetica se poate lati din cauza presiunii la calcare, de aceea o periere regulata este benefica. Perierea se face cu perii montate in fata sau in spatele tractorasului, in functie de tipul de perie utilizat. Acestea ajuta la nivelarea si adancirea nisipului in iarba. Cele care sunt montate in fata tractorasului pot fi folosite in orice directie si ajuta la scoaterea impuritatilor din iarba.

Periajul gazonului artificial este absolut necesar si trebuie facut, de regula, la 2 saptamani.  Prin periere, se asigura mentinerea unei suprafete de iarba artificiala in conditii perfecte, se indeparteaza depunerile de pe gazon si se indreapta firele de iarba ce sunt indoite in timpul jocului.

Desi un gazon artificial nu are nevoie de apa la fel ca un gazon natural, udarea acestuia are totusi anumite avantaje: racirea suprafetei de joc, stabilizarea granulelor si sporirea performantelor acestuia. O atentie sporita trebuie acordata zonelor expuse la deteriorari precum zona penalty-ului si cea de corner. Cusaturile si imbinarile gazonului trebuie verificate periodic, iar daca se observa defacerea lor trebuie contactata firma montatoare.

O mentenanta corecta a gazonului sintetic presupune ca orice fel de corp strain a fie indepartat de pe suprafata acestuia, la fel ca si alte materiale precum buruieni, seminte, ierburi, hartii, frunze. Pentru indepartarea zapezii de pe terenul de fotbal, se poate folosi un plug cu greutate redusa si cu roti de cauciuc. Deszapezirea trebuie realizata de la centru catre exterior.

Satisfactia unui joc de calitate se va asigura doar printr-un program de intretinere constanta a gazonului si prin repararea imediata a micilor defecte identificate.