Etapele montajul linoleumului

Linoleumul PVC este denumirea populara pentru covorul PVC. Pardoseala din PVC este din ce in de mai folosita, fiind atat utila, cat si estetica. Linoleumul este de multe ori preferat in locul parchetului sau gresiei, mai ales in spatiile profesionale: medicale, industriale, comerciale sau tehnice.

Un montaj corect al linoleumului confera o durata de viata mare materialului si poate aduce, pe langa utilitatea intretinerii usoare, si efecte speciale de design. Pentru montarea unui linoleum, sunt necesare mai multe materiale, precum: o amorsa acrilica speciala, o sapa autonivelanta pe baza de ciment pentru corectarea diferentelor de nivel si a planeitatii suportului, un adeziv acrilic fara solventi pentru lipirea linoleumului si un adeziv de contact pentru lipirea plintelor.

Etapele montajului linoleumului sunt urmatoarele:

  • Pregatirea suprafetei prin maturare si spalare cu apa;
  • Amorsarea sapei autonivelante (amorsa se poate aplica cu trafaletul);
  • Prepararea sapei autonivelante conform specificatiilor producatorului;
  • Turnarea sapei autonivelante pentru ca stratul suport sa fie perfect plan si conform necesitatilor de montare a linoleumului;
  • Intinderea uniforma a sapei pe toata suprafata;
  • Eliminarea bulelor de aer cu ajutorul unui rol cu tepi;
  • Finalizarea sapei autonivelante prin intindere cu spaclul;
  • Asteptarea timpilor de maturare indicate de producator;
  • Pentru lipirea linoleumului se folosesc: adeziv, rola de presare, burete pentru eliminarea bulelor de aer, profil metalic pentru eliminarea bulelor de aer, spaclu cu zimti;
  • Pentru montarea linoleumului se folosesc doua tipuri de profile: profilul semirotund si profilul de inchidere;
  • Lipirea linoleumului se realizeaza foarte simplu prin debitarea fasiilor de linoleum conform configuratiei incaperii;
  • Aplicarea adezivului pe suprafata suport, apoi lipirea linoleumului prin presare;
  • Utilizarea unui burete pentru a scoate tot aerul dintre linoleum si stratul suport;
  • Montarea profilelor semirotund si de inchidere.

Linoleumul este elastic, usor de ridicat in scafa, eliminandu-se astfel unghiurile drepte. De aceea este solutia ideala pentru pastrarea igienei. Linoleumul este un material maleabil la montaj, singura atentie deosebita trebuie acordata la pregatirea suportului deoarece acesta preia denivelarile din stratul suport. Din acest motiv, pentru realizarea corecta a unui montaj linoleum, se recomanda ca strat suport sapa autodenivelanta.

Linoleumul sau covorul PVC nu permite trecerea vaporilor de apa, iar sapa pe care va fi montat nu trebuie sa depaseasca un anumit grad al umiditatii. Daca acest lucru nu este realizat corect, pot aparea umflaturi de aer de la condens sub material, iar in timp covorul PVC se va deteriora.

Daca doriti sa beneficiati de o durata cat mai lunga de viata a acestui tip de pardoseala, este recomandat sa respectati toti pasii de montare specificati.  

Pardoselile din PVC au proprietati antibacteriene, antiderapante, antistatice, izolante fonic, termic, conductive. De aceea, sunt recomandate pentru spitale, saloane, sali de operatii, clinici medicale, birouri, sali de conferinte, spatii comerciale, restaurante, hoteluri, pensiuni si chiar mijloace de transport. Un linoleum pentru trafic intens este durabil, foarte rezistent la uzura, trafic si agenti chimici si nu are rosturi unde sa se adune in timp mizeria.

Linoleumul este o pardoseala calda care satisface orice cerinta, regasindu-se intr-o varietate de culori si modele.