PVC versus linoleum

PVC vs. Linoleum

Chiar daca linoleumul si PVC-ul arata asemanator, sunt diferente majore intre cele doua tipuri de pardoseala. Iata care sunt acestea:

Structura

PVC-ul si linoleumul sunt asemanatoare, de aceea sunt greu de deosebit. PVC-ul este fabricat din materiale sintetice, in timp ce linoleumul contine doar materiale naturale.

Durabilitate

Atat linoleumul, cat si PVC-ul au rezistenta ridicata la uzura si pot reprezenta o solutie alternativa a gresiei in bucatarii, bai, holuri, spatii de depozitare, spatii comerciale etc. Umiditatea nu este un factor distructiv pentru acestea.

Durabilitatea insa depinde foarte mult si de calitatea montajului, de aceea este esential ca materialul sa fie lipit in totalitate pe o suprafata perfect plana, in timp ce racordarile intre fasii si peretii incaperii trebuie efectuate cu cordoane de sudura la cald.

Estetica

Linoleumul ofera culorii vii si este biodegradabil, deci poate fi o alegere foarte buna tinand cont de factorul mediu. Se poate opta pentru aproape orice idee de design in ambele cazuri, dar gama de culori in care poate fi realizat PVC-ul este mult mai mare decat pentru linoleum, cu posibilitati multiple de design.

Vinilul poate fi realizat astfel incat sa arate ca alte materiale cum ar fi faianta, lemnul sau modelele de mozaic.

Instalare si intretinere

Atat PVC-ul, cat si linoleumul se monteaza prin lipire cu adeziv special. Principalul avantaj al PVC-ului este ca, de regula, e mai usor de instalat decat linoleumul datorita faptului ca este mai maleabil. Cele mai multe placi de vinil necesita doar pregatirea cu adeziv si apoi pot fi instalate pe suprafata pardoselii, spre deosebire de linoleum, care trebuie sa fie taiat la dimensiune si apoi montat cu atentie pentru a preveni bulele de aer. Pentru a fi siguri de calitatea montajului si, implicit, de rezistenta materialului, trebuie sa ne asiguram ca diferenta de planeitate a stratului suport se afla in limitele acceptate.

Curatarea si intretinerea se fac usor, cu apa si un agent de curatare obisnuit.

Costuri

Linoleumul este un produs care imbina designul placut cu grija pentru mediu fiind compus 100% din materiale naturale. Astfel, nu permite dezvoltarea bacteriilor, fiind un izolant termic si fonic foarte bun.

PVC-ul este si el rezistent in timp si prezinta o gama foarte larga de culori si design.

Costurile pentru intretinere sunt foarte scazute, PVC-ul modern avand straturi de uzura ce ii confera rezistenta mare in timp si elimina necesitatea tratamentelor perodice de suprafata (polisarea).

De asemenea, PVC-ul contine tratamente antibacteriene si antifungice ce nu permit dezvoltarea microorganismelor.